5 x Sødt tilbehør til ostebordet

Fremhæv smagen i osten ved at servere sødt tilbehør til salte oste.

Når du sammensætter dit ostebord, så planlæg lidt sødt tilbehør til den salte ost – æblesmør, pærekompot eller syltede hyben er alle lækre valg til efterårets ostebord. Tilføj også friske æbler i skiver og knasende nødder. Servér det hele på et ostebord og lad dine gæster eksperimentere med smag og forskellige kombinationer. Det er en sjov måde at opdage nye smagskombinationer og også en hyggelig måde at samles om maden på.

 

Her er 5 søde favoritter til ostebordet:

Æblesmør

Konsistensen er mere kompakt end en marmelade og æblerne bliver karamelisede, hvor man også får meget af vandet kogt ud af dem.  Man kan godt slå sig lidt løs med krydderierne i sådan en gang æblesmør. Man kan tage faktisk alle de varme efterårskrydderier i brug – Kanel, vanilje, kardemomme, nelliker, fennikelfrø, allehånde og stjerneanis. Du kan vælge nogle enkelte af dem eller bare lave den helt au natural. Jeg har her lavet en ret enkel  med blot kanel og vanilje. Den er meget alround.

Link til opskrift 

Æblegelé

Æblesmør har sin oprindelse i USA, hvor den så også går under navnet apple butter. Konsistensen er mere kompakt end en marmelade og æblerne bliver karamelisede, hvor man også får meget af vandet kogt ud af dem.  Man kan godt slå sig lidt løs med krydderierne i sådan en gang æblesmør. Man kan tage faktisk alle de varme efterårskrydderier i brug – Kanel, vanilje, kardemomme, nelliker, fennikelfrø, allehånde og stjerneanis. Du kan vælge nogle enkelte af dem eller bare lave den helt au natural. Jeg har her lavet en ret enkel  med blot kanel og vanilje. Den er meget alround.

LINK TIL OPSKRIFT 

Brombærmarmelade

Udenfor sæson kan du være nød til at betale omkring 25 kroner for 125 gram brombær. Men det er noget helt andet, når de så er i sæson, for så kan du bare gå ud til det nærmeste brombærkrat og høste løs. Og det er helt gratis.

Jeg kan godt lide at min brombærmarmelade faktisk smager af brombær, så jeg bruger lidt mindre sukker end andre opskrifter. 

LINK TIL OPSKRIFT

  

Pærekompot med fennikElfrø og honning

Forskellen på en kompot og en marmelade ligger nok mest i, at marmeladen er tiltænkt at skulle gemmes, hvor en kompot kan/skal/bør spises lidt hurtigere. Ingredienserne er praktisk talt det samme, men en marmelade koges længere eller tilføjes melatin for at gelere.

Mange gange søder man sine ting med sukker, men jeg har valgt at lave denne kompot med honning, som er med til at give en ekstra letkrydret smagsdimension. Herudover får den også en smule fennikelfrø, som bidrager med en anis/lakridssmag. 

LINK TIL OPSKRIFT

 

Syltede hyben og hasselnødder

Rose hips and the rose plant is a very fragrant bush and the berries taste exceptionally good. It may be a little work to clean rose hips, but it's worth it and when you have jumped past the obstacle, a very good option is to make this pickled variety. The syrup also tastes incredibly good. I have decided to spice it up with some hazelnuts in season about the same time as rose hip. This fits any cheese board so make plenty!

LINK TIL OPSKRIFT

 

Thomas Alcayaga

Thomas Alcayaga

Denne artikel er skrevet af Thomas Alcayaga, som står bag madbloggen madetmere.dk. Du kan også følge Thomas’ gastronomiske udfoldelser på Instagram @madetmere.