Sæt bobler til din ost

Boblevine som champagne, cremant og prosecco er ikke kun festlige - de er også glimrende ledsagere til ost. Især lettere oste har en fest i mødet med mousserende vine, hvor friskheden og boblerne får det bedste frem i ostene. Men også lagrede oste fyldt af f.eks. nøddeagtige nuancer og skimmeloste jubler ved mødet.

Hvor tit drikker du champagne til din ost? Eller til din mad generelt? Garanteret ikke nok, vil vineksperter mene. Rigtige champagneelskere siger nemlig, at champagne passer til al mad. Ja, faktisk er champangne ifølge kendere den perfekte madvin.

Det gælder også til osten. Champagne går nemlig rigtig godt til ost, hvor de komplekse smagsnoter i vinen og de lige så komplekse smage fra osten ofte skaber en boblende fest i din mund. Og det gælder ikke kun ægte champagne fra Champagnedistriktet i Frankrig. Det gælder også mange andre mousserende vine som f.eks. cremant fra andre steder i Frankrig, prosecco fra Italien, cava fra Spanien og sekt fra Tyskland.

Så helt generelt er det frem med boblerne næste gang, du sætter oste på bordet. For her vil du opleve en spændende verden af smagsnuancer, ganerensende syre og den dejlige lethed, som mousserende vin er kendt for.

Frisk ganerenser

 

Mousserende vine er oftest syrerige hvidvine med forfriskende bobler. Og netop kombination af syre og det boblende er rigtig godt til at rense munden efter et fedtholdigt stykke ost. Vinen gør på den måde klar til næste bid, så du kan nyde den i fulde drag.

Syren fra mange boblevine gør dem til gode ledsagere til en bred vifte af vine. Milde hvidskimmeloste som f.eks. brie og camembert får frugtige noter godt frem af den friske syre, der samtidig hjælper med at skære igennem fedtet. Det samme gælder også lagrede oste, hvor fedtindholdet ofte er højere. Selv blåskimmeloste kan godt lide et syrligt modspil - især hvis vinen også har noget kraft og måske en anelse restsukker til at tøjle de bitre skimmelnoter.

Også den friske let syrlige smag fra gedeoste har det godt i mødet med de friske boblevine. Her er det igen en god idé at servere en vin, der har en solid krop, for en alt for let vin kan godt drukne sammen med en kraftigt smagende gedeost.

Jo stærkere ost, jo mere intens vin

 

Boblevine findes i mange forskellige udgaver og prisklasser. De billigere varianter, f.eks. prosecco fra Italien, cremant fra Frankrig og Cava fra Italien er ofte gode til prisen, og til en god pris får du herfra meget forskellige vine. Italienske boblevine er ofte sødere - tænk en læskende Asti Spumante - mens spanske cavaer har mere syre. Og så er der selvfølgelig ægte champagne, som for at måtte hedde champagne skal stamme fra Champagne-distriktet i Frankrig. Her er vinene oftest til den syrlige, elegante side, men der findes også sødere varianter.

Generelt siger man, at jo stærkere en ost, du har med at gøre, jo kraftigere en vin skal der til. Unge ukomplekse vine med god syrlighed - både fra Champagne og f.eks. fra Spanien - går godt til de lettere oste, mens der skal kraftigere og ofte mere lagrede mousserende vine til lagrede oste.

Rigtigt gode mousserende vine - især fra Champagne - får ofte en nøddeagtig og til tider brødagtig smag, som kan gå virkelig godt til lagrede oste. Oste som lagret gouda og lagret cheddar er smagsintense oste med højt saltindhold og masser af søde nøddeagtige smagsnoter. Og her er det godt at servere en dyrere og mere kompleks vin til. Årgangs champagner eller cavaer vil her være et godt bud, hvor tiden har udviklet en kompleks smag og har tøjlet syren en smule.

Man siger, at ekstra lagrede og tørre oste som f.eks. parmesan er den perfekte ledsager til en god lagret boblevin. Og der er da også noget om snakken, for netop de smør- og nøddeagtige smage finder du også i en virkelig god, lagret champagne, cremant eller cava.

Har du en italiensk rød lambrusco af bedre variant, kan den også være et interessant møde med en del oste. Normalt er rødvin faktisk ikke så godt til oste, som mange tror, men friskheden og boblerne i lambrusco gør det faktisk til en rigtig god ostevin - især hvis du vælger en ikke alt for sød variant.

Pas på med de alt for søde vine

 

Mousserende vin findes også i meget søde varianter, og her skal du være en smule påpasselig. Normalt går søde vine godt til ost, men for at sødmen skal fungere, skal der også være meget syre. Og det mangler der ofte i søde mousserende vine - især i de billige varianter.

Du kender det måske fra den søde italienske Asti, man ofte serverer til f.eks. kransekage. Det er meget sød vin, der smager nærmest som sportssodavand tilsat alkohol. En sådan vin er skøn på en varm sommerdag, men som ledsager til ost kommer vinen til kort. Det er bare sødt i sødt, og det hjælper ikke osten. Oste elsker honning-, abrikos- og rosinnoter - især hvis det er lagrede oste - og dem finder du i mere lagrede vine.

Skal boblevinen være sød, bør du investere en god sjat penge i den, før at mødet med osten spiller. En god demi-sec champagne eller en tysk sekt på riesling af den sødere variant kan være rigtig godt til ost, hvor den komplekse sødme og tilhørende syre kan løfte en blåskimmelost til fantastiske højder.

Frem med flaskerne og nysgerrigheden

 

De mouserende vines verder er - ligesom ostenens - et enormt felt fyldt med kompleksitet. Og selvom der findes gode retningslinjer, findes der ingen entydige svar. Boblerne og den ofte komplicerede fremstillingsproces af boblevin får helt særlige smagsnuancer frem, som gør dem anderledes end tilsvarende hvidvine. Samtidig gør boblerne ting ved osten, som andre vine ikke gør.

Så bedste råd er som altid at prøve dig frem. Køb et par gode oste, skyd proppen af boblerne og gå i gang med at smage dig frem. Nip lidt til osten, tag en lille slurk vin til. Nyd boblerne og smagen der breder sig. Og stil så spørgsmålet? Smager det her godt for mig? Gør det ikke, så prøv med en anden ost eller en anden vin. 

Alle artikler