Sæt øl til din ost

Øl passer overraskende godt til ost - ja faktisk bedre end vin, mener mange. Øllets friskhed, kulsyren og de komplekse smagsnuancer er nemlig en perfekt ledsager til ostebordet.

Øl og ost? Hvad er nu det for noget? Her gik du måske og troede, at man da altid drak rødvin til osten. Eller du havde måske hørt eksperterne råbe højt om, at hvidvin er den bedste ledsager til ostebordet, hvor sødmen og friskheden klæder osten godt.

Men fortvivl ej. Du kan gøre lige, hvad du vil. For heldigvis kan lækre oste nydes med alle mulige slags drikkevarer.

Men du skulle virkelig prøve med øl til osten, for øl og ost er faktisk et virkelig godt makkerpar. Ja faktisk er det et langt bedre match, end de fleste går og tror.

Øl har en yderst kompleks smag og læskende kulsyre. Netop kulsyren fungerer rigtigt godt med ost, hvor den renser munden for den tyngde og fedme, der er i de fleste oste. Samtidig har mange øl en sødlig og let karamelliseret smag, der fungerer rigtigt fint sammen med lidt tungere og stærkere oste.

Grundreglerne når øl og ost skal mødes

Går du på opdagelse i mødet mellem øl og ost, venter der mange oplevelser. Og ofte bliver du overrasket undervejs. Prøv dig frem og se hvad der passer til dine smagsløg. Kan du f.eks. lide, at ost og øl følges tæt ad i smag? - eller skal de stikke i hver sin retning, så de komplimenterer hinanden? Begge dele kan fungere rigtig godt.

Helt grundlæggende er der et par gode huskeregler at have in mente, når du skal matche din ost med øl:

  • Milde oste passer godt sammen med milde øl. En øl skal ikke overdøve osten med alkohol, kraftig smag eller masser af humle.
  • Stærkere og federe oste kan håndtere kraftigere øl og højere alkohol. En fudlfed lagret ost har det ofte godt med tungere øltyper som classic, brown ales eller endda stouts. Prøv også en tung barley wine til.

Stærke blåskimmeloste kan håndtere en tung, sort stout, der ellers let overdøver al anden smag. Tunge frugtige øl passer også godt til de blå oste. Også humlerige øl kan mildne blåskimmelsmagen og fremhæve blomstersmag og syre i osten.

Generelt passer frugtige øl godt til ost. Så frem med dine belgiske kirsebærøl eller andre øl, hvor frugten er fremtrædende. Dine oste- og ølelskende gæster vil takke dig for det.

Humlen gør sjove ting ved osten

Mange øl er krydret med humle. Humle er en bitter urt, som giver både bitre og frugtige nuancer til øllet. Og netop humlen kan have det rigtigt godt sammen med osten, hvor bitterheden og det blomstrede kan løfte osten til nye højder.

Prøv f.eks. at smage en humlerig pilsner eller en India pale ale sammen med en blåskimmelost - så springer blomsternoterne frem. Eller prøv med en lagret cheddar, hvor en humlet pilsner fremhæver syren i osten. Den helt rigtige humle kan også få en næsten hyldeblomstagtig smag frem i en cremet blå ost.

En lagret gouda, der er rig på sødme og karamel, får også et interessant modspil af en humlerig øl. En pilsner rig på humle kan få goudaen til at smage af forår, og syrligheden i den ellers lidt tunge ost kommer tydeligere frem.

Prøv også en lige ud ad landevejen classic

Avancerede øl fra spændende mikrobryggerier kan være interessant at sætte sammen med dit ostebord. Men mindre kan også gøre det. En relativ enkel classic-øl fra de fleste bryggerier er faktisk en glimrende ledsager til mange oste.

Lette oste som brie eller andre hvidskimmeloste får f.eks. fremhævet karamelnoter fra classicen. Og lagrede oste - både de hårde oste og lagrede danbo-oste - får en classic karamelnoter og den lagrede fornemmelse træder ekstra meget frem.

Så selvom du ikke kommer forbi en specialforretning med eksperimenterende øl fra sære lande, skal du ikke gå i panik. En god øl fra supermarkedet er også gode venner med dit ostebord.

Hvordan smager man på ost og øl?

Ligegyldig om du har fundet helt unikke øl frem til ostebordet, eller om supermarkedets udvalg lægger øl til, handler det om at smage og nyde.

  1. Prøv først at smage ost og øl hver for sig. Giv dig god tid til at lægge mærke til, hvilke smagsnuancer der er. Er der bitre toner eller søde toner? Karamel? Frugt? Blomster?
  2. Og hvad sker der så, når du smager osten og øllen sammen. Tag et lille stykke ost i munden. Duft også til det. Smag godt på det. Duft så til øllen, inden du nipper af den. Hvordan blander smagene sig? Spiller de sammen, eller udfordrer de hinanden? Sker der nye ting i munden, som hverken ost eller øl havde hver for sig?
  3. Herefter kan du jo prøve forskellige kombinationer, hvis du har flere øl på bordet. Hvilke øl, synes du, passer bedst med dine oste? Hvad synes dine gæster? Er I enige? Ellers er der grobund for en sjov og lærerig snak.

Og herefter er det jo bare at læne sig tilbage og nyde og hygge. For det er jo det, øl og ost kan? De kan skabe hygge og god stemning - for ikke at tale om store smagsoplevelser.

Skål og bon appetit!

Mikkel Bækgaard

Mikkel Bækgaard

Denne artikel er skrevet af Mikkel Bækgaard - freelance madjournalist, madskribent og madblogger. Han skriver ugentligt om mad i Jyllands-Posten og beriger desuden verden med opskrifter og restaurantanmeldelser på sin blog www.mikkelsmadblog.dk.