Drik hvidvin til din ost

Den er god nok. Hvidvin er tæt på det perfekte match til dine oste - og generelt langt bedre end rødvin. Friskheden fra hvidvinen, de parfumerede noter og både sødme og syre klæder mange oste. Men det er ikke ligegyldigt, hvilke oste og hvidvine, du sætter sammen.

Drik hvidvin til din ost

Du har måske hørt det før: Du skal drikke hvidvin til din ost i stedet for rødvin. Og ja, den er god nok. Det er ikke bare et skørt indfald, som snobbede vin- og ostetyper har fundet på. Hvidvin passer nemlig langt bedre til osten end de røde gør, fordi det mere milde udtryk, syren og eventuel sødme i hvidvine går langt bedre i spænd med oste end kraften, tanninerne og det let metalliske i rødvin gør.

Hvidvine er dog - ligesom oste - vidt forskellige, og derfor er det ikke alle hvidvine, der passer til alle oste. Vinene kan være lette, tunge, unge, gamle, friske, søde og meget mere. Hver vin har sine særlige oste, den passer allerbedst til. Her er det bare at smage dig frem og finde ud af, hvad du synes passer bedst.

Generelt er det dog en god ide - hvis det er muligt - at servere et par forskellige hvidvine til ostene; især hvis der er mange forskellige oste på bordet. Prøv f.eks. at have både en frisk og en mere kompleks vin på bordet, så du kan opleve forskellen. Og prøv eventuelt at smage både en ung og en gammel vin til.

Sødme og syre giver god balance

Hvidvine kan både være søde og syrlige på samme tid, og det passer ofte godt til oste. Prøv generelt at undgå alt for tørre hvidvine til osten, men gå efter nogle med en smule restsukker i. Sukkeret i vinen er nemlig godt til saltet i osten, mens syren renser munden og fjerner den lidt fedtede fornemmelse.

Især tyske hvidvine på riesling-druen kan være et perfekt match til mange oste. Prøv de lidt sødere varianter, f.eks. en feinherb, kabinett eller spätlese, hvor sødmen og syren ofte er smukt balanceret. Så skal du opleve oste-vin-himlen åbne sig.

Grundreglen er, at jo kraftigere end ost er, jo mere både sødme og syre, kan den klare fra vinen.

Undgå for meget egetræslagring 

Bløde og fede oste som f.eks. brie og camenbert har det ofte godt i selskab med hvidvine lavet på chardonnay-druen. Det gælder især sprøde udgaver fra f.eks. Chablis i Bourgogne og vine, der har fået en smule fadlagring. Her får chardonnay-druen og dens dejlige syre virkelig det bedste frem i vinene.

Visse chardonnay-vine, blandt andet fra andre steder i Bourgogne og mange oversøiske chardonnays, har dog fået en kraftig fadlagring, der gør vinen fed og cremet. Og netop denne fadlagring gør ikke meget godt for mødet med oste. Gem disse vine til mødet med f.eks. fede fiskeretter.

Alder med alder - kraft med kraft

En god grundregel er også, at kraftige oste skal nydes med kraftige vine - og at gamle oste skal drikkes med gamle vine.

Helt lette oste, som f.eks. fløde- og friskoste, skal helst bare have en ung, sprød hvidvin som ledsager, mens de mere lagrede varianter, hvor smagen er intensiveret har godt af en mere potent ledsager på vinfronten.

Ligger du inde med en gammel, cremet, ravgul, lagret hvidvin, hvad enten det er er riesling, chardonnay eller gewurztraminer, så træk den op til en omgang godt lagrede oste. Det kan f.eks. være til en lagret gouda, emmentaler eller sågar havarti.

Hvad der vokser sammen

Man siger ofte, at det der vokser sammen passer sammen. Og det gælder også - i hvert fald et stykke af vejen - med oste og hvidvin.

I Loire-dalen i Frankrig laver man lækre gedeoste, og de går godt sammen med netop hvidvine på sauvignon slanc fra samme egn. Generelt er gedeoste og sauvignon-blanc-vine et godt match, ligesom andre parfumerede hvidvine som f.eks. gewurztraminer er gode til kraftige bløde oste. Her får de blomstrede noter masser af spræl frem i ostene.

Sødme som modspil til salt

Meget salte og komplekse oste som blåskimmeloste er ofte glade for et sødt tilbehør. Du kender det fra appelsinmarmeladen, fignerne og rosinerne, som ofte ledsager denne slags oste. Og de samme smagsnoter er også gode at have i vinen, hvor netop rosin- og nøddenoter også kan være tilstede.

Generelt er søde vine perfekte matches til blåskimmeloste, fordi sødmen pakker saltet ind og afrunder noget af den lidt harske skimmelsmag.

Især senthøstede vine, hvor der har været masser af sukker i druerne er vidunderlige til blåskimmeloste. Prøv f.eks. en fransk sauternes eller en tysk spätlese - eller endnu bedre: drik en fed, sød og kompleks auslese eller trockenbeerenauslese fra Tyskland. Nok er priserne høje, men oplevelsen er stor. Kan du få fat i en ægte eiswein, så prøv den også.

Rigtige dessertvine - især hvis de har noter af tørret frugt - kan også være et formidabel medspiller til en blåskimmelost.

Prøv dig frem

Som du kan se, er der mange muligheder, så det bedste tip er at smage dig frem og være åben overfor spændende kombinationer.

Heldigvis er det jo hyggeligt at prøve dig frem. Så åbn et par forskellige flasker hvidvin, du synes godt om, og kom et par oste på bordet. Herefter er det så bare at smage på osten lige så stille, og så bagefter smage med en smule vin til.

Husk dog at give dig god tid til at smage - både på osten alene og med vinen. Lad smagen brede sig i munden, og læg mærke til detaljerne. Og nyd så, hvad der sker, når ost og vin møder hinanden. Hvad sker der med syren, fedmen og sødmen? Hvad sker der for dig?

Alle artikler