Sæt rødvin til osten

Rødvin og oste bliver ofte serveret sammen. Men faktisk er det svært at sætte rødvin til oste, for rødvinen kan nemt overdøve ostesmagen - eller osten kan få vinen til at smage sært. Men det kan lade sig gøre - bare rolig.

I aften skal vi hygge os. Så står den på ost og rødvin. Det ved vi jo virker, ikk’?

Eller gør det? For faktisk er det sværere end som så at sætte rødvin til oste. Mange rødvine overdøver enten osten eller bliver underligt flade i smagen i mødet med ost. Det skyldes blandt andet rødvinens tanniner, som bestemt ikke går vel med alle typer af oste.

Derfor er det faktisk rigtigt svært at sætte rødvin til din ost - ofte vil det være bedre med hvidvin eller øl til.

Men bare rolig. Du kan sagtens sætte rødvin på ostebordet, bare du tænker dig om, og følger nogle grundregler. Så før du knapper den der dyre rødvin op, du købte på sidste ferie i Italien eller Frankrig, så læs lige med her.

Kraft til kraft

De fleste rødvine, vi drikker i Danmark, er tørre og kraftige. Det er vine, der ofte går godt til kød og røde bøffer, men som ikke altid går godt med oste. De kraftige vine kan nemlig let tage pusten fra de lettere oste som fx brie.

Men vil du gerne drikke din kraftige vin til ostene, så drik den sammen med kraftige, lagrede oste som fx en god lagret gouda eller cheddar. Men også lagrede italienske oste som parmesan, pecorino eller grana kan være gode med den kraftige rødvin.

De der krasbørstige tanniner

De fleste rødvine indeholder tanniner - også kaldet garvesyre - som stammer fra druernes skind. Der er stor forskel på, hvor mange tanniner, der er i en rødvin, men især yngre vine er rige på tanniner, som aftager med alderen.

Faktisk er det tanniner, der er med til at gøre, at vine kan udvikle sig over mange år. Det ser man fx i de italienske Barolo-vine, der er ekstremt stramme af tanniner, når de er unge, men bliver blødere og helt vidunderlige med årene.

Tanninholdige vine er rigtigt gode sammen lagrede oste, smækfyldt med smag. Her binder vinens tanniner proteiner og fedt og virker derfor som en ganerenser efter hver bid. Men ved yngre oste, hvor netop tanninerne binder for meget af fedtsmagen, får de osten til at smage kalkagtig og metallisk.

Lette rødvine til lette oste

Har du lette oste på bordet, fx brie, rødkit eller andre hvidskimmeloste, er det en god idé at drikke en let og frugtig rødvin til. Her kan især vine på pinot-noir eller gamay-druen være et godt match - og her går du sjældent galt med en let Bourgogne eller Beaujolais, begge fra det nordøstlige Frankrig.

Kan du lide lidt bobler til, skulle du også prøve at drikke en god italiensk Lambrusco til dine lette oste. Her taler vi ikke om de helt billige og meget søde Lambruscoer - men derimod om de let bedre sager, der også kommer ud af det Italienske vindistrikt, og ofte til rimelige priser.

Oste kan godt lide sødme

Ofte serverer man vindruer, rosiner og tørret frugt til ostebordet. Og det er der en grund til: Oste elsker ofte sødt selskab, og det gælder også for vinen - også når den er rød.

En rigtig ostevin kan derfor være en Amarone, der er en rødvin lavet på tørrede druer, og som ofte er både kraftig og sød i det. Men her skal du dog stadig huske at servere oste, der kan matche den kraftige smag fra vinen. Ulempen er et gode Amaroner ofte er ganske bekostelige.

Du kan også gå hele vejen og servere deciderede søde rødvine til dit ostebord. Der findes masser af gode røde dessertvine - nogle også med kraftig syre, som bestemt ikke gør noget - og de vil ofte være gode sammen med fx kraftige oste blåskimmeloste, hvor sødmen kan matche det høje saltindhold, der er heri.

De såkaldte forstærkede vine - fx portvin, sherry eller Madeira - kan også være rigtig gode venner med kraftige oste. Et klassisk match er den engelske Stilton-ost og portvin, ligesom andre blåskimmeloste også vil nyde godt af et dejligt glas sødt og kraftigt portvin til.

Match stilen

En god tommelfingerregel er også at matche ostens og vinens stil. Jo mere funky en vin er, jo mere funky en ost passer den til. Har du en let ost med masser af blomsternoter, kan et let naturvin passe til.

Men har du en gammel, lagret rødvin - fx en klassisk gammel Bordeaux - så server den med en elegant, lagret fast ost. Så kan de to gamle hoveder gå hånd i hånd og klæde hinanden.

Og har du en sød, frugtig vin med masser af bærnoter, så find en meget ‘ostet’ ost at sætte den til. Det kan fx være en lagret brie med ammoniak-noter.

Husk at smage dig frem

Som du kan se er både muligheder og faldgruber mange. Derfor er bedste råd som altid at smage dig frem - stil eventuelt flere forskellige vine på bordet, så er sandsynligheden større for, at du finder et godt match.

Det er også en god ide at prøvesmage både ost og vin, inden du beslutter dig. Har du åbnet en flaske af den der gode italienske vin ved en anden lejlighed, og der er lidt tilbage efter bøffen eller pastaretten? Så smag den med lidt ost. Passer det virkelig sammen? Eller skulle osten hellere gå med noget andet?

Husk, at det i sidste ende er dine smagsløg, der bestemmer. Men husk også, at det er synd at ødelægge en rigtig god vin eller ost med et dårligt, bare fordi du havde glædet dig til at drikke vinen eller spise osten.

Alle artikler